Dinamikus megyei fejlődés
Dinamikus megyei fejlődés

Nyíregyháza – A Kelet-Magyarország ismét állásbörzét szervezett, a nyíregyházi Continental Arénában közel hatvan cég több száz állásajánlattal várta az érdeklődőket.

 Nyíregyháza – A Kelet-Magyarország ismét állásbörzét szervezett, a nyíregyházi Continental Arénában közel hatvan cég több száz állásajánlattal várta az érdeklődőket.

– A kormányhivatal számára hatalmas öröm, hogy itt lehetünk a Kelet-Magyarország állásbörzéjén. Sokan nincsenek jó véleménnyel erről a megyéről, pedig jó hírem van: évről évre csökken az álláskeresők és a közmunkában foglalkoztatottak száma, sőt, most már nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány jelenti az igazi problémát – fogalmazott a Kelet negyedik állásbörzéjének hivatalos megnyitóján dr. Polgári András. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója szerint az új kihívásokra új megoldásokat kell találni. – Ma több száz állásajánlattal várják a kiállító cégek az érdeklődőket, remélem, mindenki megtalálja a számítását. Egy munkáltató számára nincs jobb visszajelzés az elégedett dolgozóknál – tette hozzá dr. Polgári András.

Felmérik az igényeket
Dr. Kovács Ferenc köszöntőjében kifejtette: a megyeszékhelyen jelenleg ötezerrel kevesebben keresnek állást, mint ahányan tették ezt nyolc éve.

– Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a város kisebb és nagyobb cégeivel, igyekszünk felmérni az igényeiket, hisz egy a célunk: a munkanélküliek találjanak maguknak munkahelyet, a cégek pedig találják meg a nekik megfelelő álláskeresőt – tette hozzá Nyíregyháza polgármestere, aki több munkahelyteremtő beruházást is példának hozott fel, melyek kellő alapot szolgáltathatnak a nemrégi elindított „Nyíregyháza hazavár” elnevezésű programnak.

Bővülő cégek
Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke egy monstre randevúhoz hasonlította a szerdai állásbörzét, melyen egymásra találhat a munkaadó és a munkavállaló.

– Szerencsére megyénkben nem csak Nyíregyháza tekinthető gazdasági centrumnak, hiszen több nagyvárosban is találunk erős multinacionális cégeket, ahogy prosperáló családi vállalkozásokat is. A haza, így a régió gazdálkodásának fejlődése is dinamikus, sorra bővülnek a cégek, így egyre nagyobb szükség van a képzett munkaerőre. A fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy a vállalkozások a lehető legjobb körülményeket biztosítsák a dolgozóik számára – emelte ki Szabó István.

Megkérdeztük
A Kelet állásbörze látogatóit arról kérdeztük, miért vettek részt az eseményen.

Ladik Ferenc, Nyírszőlős: – Már tavaly is kilátogattam az állásbörzére, akkor sajnos nem jártam sikerrel. A mai napról szerencsére nem mondható el ugyanez: holnap már egy állásinterjún kell bizonyítanom.

03 Ladik Ferenc e1553693464183

Nagy Zsófia, Nyírmada: – Korábban nem voltam még állásbörzén, de nagyon tetszik. Jelenleg aktív álláskereső vagyok, szeretnék olyan munkát találni, amit három gyerek mellett is tudok végezni.

03 Nagy Zsófia e1553693495852

Balogh Gyöngyi, Nyíregyháza: – Munkahelyet szeretnék váltani, ezért jöttem el a Kelet állásbörzére. Olyan irodai munkát keresek, ahol kihasználhatom a kommunikációs képességeimet. Magas színvonalúnak találom a börzét, sok lehetőséggel.

03 Balogh Gyöngyi e1553693511582

Kelemen Mónika, Tarpa: – Az iskola szervezésében jöttünk ki a rendezvényre. Az érettségi után gyógypedagógia szakon folytatom a tanulmányaimat, tehát még nem fogok dolgozni, de tapasztalatnak nagyon jó egy ilyen állásbörze.

03 Kelemen Mónika e1553693528374

– Eddig minden állásbörzén jelen voltunk. Számunkra remek időpontban rendezik ezt az eseményt, hiszen a Gloster Kft. zöldség és gyümölcsfeldolgozásal foglalkozik, a szezon pedig most kezdődik. Főként idénymunkásokat, targoncavezetőt, karbantartót, raktárost és nyersanyagátvevőt keresünk, de minden önéletrajz érdekel bennünket – fogalmazott lapunknak Ónodi Dóra, a máriapócsi Gloster Kft. termelési igazgató.

SIP 3726 e1553688393173

A munkaerőhiány megyénkben is egyre nehezebb helyzetbe hozza a gazdaság szereplőit, és ugyan rengeteg a betöltetlen pozíció, mint ahogy sokan szeretnének elhelyezkedni is, az egymásra találás nem mindig egyszerű. Ezt könnyítjük meg azzal, hogy a megye foglalkoztatói és munkavállalói számára közös platformot és közvetlen találkozási lehetőséget teremtünk. A Kelet állásbörzén szakmai konferenciát is rendezünk, amelyen a közigazgatás és a versenyszféra területéről érkező tapasztalt, hozzáértő előadók próbálják javaslataikkal elősegíteni a munkaerőhiány megoldását.

SIP 3912 e1553688421559

KM