Röplabda bajnoki döntő – öt szettet hozott a Vasas elleni első felvonás
Röplabda bajnoki döntő - öt szettet hozott a Vasas elleni első felvonás

Húsvét hétfőn megkezdődött a női röplabda Extraliga döntője.

A Fatum Nyíregyháza a Vasas vendégeként lépett pályára Budapesten. Teljesen megtelt a sportcsarnok, öt perccel a kezdés előtt több mint százan vártak még arra, hogy beengedjék őket, Nyíregyházáról is szép számban érkeztek drukkerek. A párharc három nyert meccsig tart.

Rögtön az első játszma nagy csatát hozott, 8-8-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Dani Brisebois ütése és blokkja után három ponttal meglépett a Fatum, időt is kértek a hazaiak. A folytatásban is vezetett a Nyíregyháza, bár két nyitásrontás után egyre olvadt az előny, majd 16-16-nál egyenlített a Vasas. Abdulazimova sánca után 20-19-el kezdődött a szett hajrája, és ekkor többet is hibáztak a mieink, de sikerült felzárkózni, viszont így is nyerte a játékrészt a fővárosi együttes.

A második játszma elején sem változott a helyzet, 4-4 után viszont három pontot szerzett a Fatum, ám sokáig nem tartott az előny, a Vasas azonnal felzárkózott és 10-10-nél ismét döntetlen volt az állás. A mieink pillanatai következtek, de 11-15-ről fordított a házigazda, és ettől kezdve felváltva estek a pontok. A meccs legszebb – és leghosszabb – labdamenete után 18-19-et mutatott az eredményjelző, majd Varga Eliza megszerezte 11. pontját. Dani Brisebois pillanatai következtek, és ő értékesítette az első játszmalabdát is, mellyel egyenlített a Nyíregyháza!

A változatosság kedvéért a harmadik szett is 4-4-el indult, majd egy hatalmas Sanja Kalicanin blokkal folytatódott. Négy pontot szereztek egymás után a mieink, időt is kért a Vasas mestere. Jazmine White is remekül játszott, így 11-15-nél is tartotta a különbséget a Nyíregyháza. Genesis Francesco jó labdákkal szolgálta ki a társakat, akik éltek a lehetőségekkel, Briseboist pedig nem lehetett megállítani, 20(!) pontnál tartott, és nyerte is a játszmát a Fatum, 1-2!

Sokan féltették a mieinket, hogy bírják-e majd erővel , mivel csak pár napja ért véget a Békéscsaba elleni elődöntő. Nos látszott, hogy nem véletlenül volt év közben annyi erősítő edzés, a negyedik szett elején is dinamikus volt a csapat, és a szokásos 4-4 után két pontot szerezve vezetett. A Vasas viszont fordított, 8-6-nál már ők álltak jobban. Hullámzó volt a játék, hol a mieink, hol a fővárosiak szereztek 2-3 pontot egymás után, így 12-12-nél ismét döntetlen volt. 17-17-nél Tatjana Matic egyenlített, a hazaiak viszont mindent megtettek, hogy kicsikarják a döntő szettet, ami sikerült nekik, így jöhetett az 5. játszma.

A döntő játszma aztán óriási csatát hozott. Dékány az egyik, Brisebois a másik oldalon rendre beütötte a labdákat, 8-7-es hazai vezetéssel cseréltek térfelet a csapatok. Egyenlített ugyan a Fatum, de Dékány ászát követően 11-9-nél időt kellett kérnie Hollósy Lászlónak. 14-9-nél így is a Vasasnak voltak meccslabdái, és bár kettőt sikerült hárítani, a harmadikat értékesítették, így a fővárosiak nyerték a döntő első meccsét.

Folytatás szerdán Nyíregyházán.

Vasas Óbuda – Fatum Nyíregyháza 3-2 (23, -21, -19, 19, 11)

Budapest

Vasas: Török 15, da Silva 8, Kostelanská 14 , Dékány 20, Abdulazimova 8 , Ana Tiemi 4

Csere: Bozicevic (liberó), Mihály, Ambrosio 1

vezetőedző: Jakub Głuszak

Nyíregyháza: G. Francesco, White 12, Kalicanin 9, Varga 23, Brisebois 25, Matic 9

Csere: Tóth F. (liberó), Szabó L., Lászlop, Mayfield

vezetőedző: Hollósy László