A Swietelsky BRSE volt a vendége tegnap a Fatum-Nyíregyháza együttesének

A Békéscsabát fogadta a női röplabda Extraligában a Fatum Nyíregyháza. A mieink a legutóbbi Vasas elleni vereség után szerettek volna javítani. A vendégek kezdtek jobban, és bár 5-4-nél átvette a vezetést a hazai csapat, a BRSE Drpa vezérletével fordított. Németh Szabolcs 5-8-nál időt is kért, de sok volt a pontatlan támadás. Radosová és Vasileva viszont elkapta a fonalat, és egy 5-1-es rohammal 14-13-nál átvette a vezetést a Fatum. Drpa-t továbbra sem tudták tartani a nyírségiek, a pontok felét ő szerezte csabai részről. Két hiba után a hajrá 17-20-al indult, és bár Vasileva rendre pontosan támadott, a Békéscsaba is jól fejezte be az akciókat. 20-24-nél szettlabdája volt a vendégeknek melyet értékesítettek, így nyerték a játszmát, 0-1. A második felvonás eleje az elsőhöz hasonlóan alakult, a csereként beálló Glavinic ütése után lett 6-6. Felváltva estek a pontok, egyik gárda sem tudott komoly előnyt kiépíteni. A Békéscsaba viszont egy 7-1-es roham után meglépett, és cserékkel, valamint időkéréssel próbálkozott a hazai szakmai stáb. Nem használt mindez, a nyitásfogadásokban sok volt a hiba, Klisura több ászt is szervált. A vendégek nyerték a második szettet is, így már 2-0-ra vezettek. A harmadik felvonás sem indult jól, a Békéscsaba jó blokkokkal 3 ponttal vezetett. Radosová jó támadásokkal meccsben tartotta a Fatumot, de továbbra is pontatlanok voltak a nyitások. Küzdött a Nyíregyháza, és bár akadozott a játék, próbáltak egyenlíteni a mieink. Ez 12-12-nél sikerült. Sőt, 15-14-nél a vezetést is átvette a hazai csapat, és egy ideig őrizte is minimális előnyét. Egy nagy labdamenet után 20-18 lett az állás, majd Drpa hosszúra ütötte. Pintér jól blokkolt, a közönség pedig próbálta hajtani a mieinket. Vasileva bombája szettlabdát eredményezett, és végül nyerte is a játszmát a Fatum. 1-2. A negyed felvonás elején is tartott a lendület, a Nyíregyháza felszabadultan, jól játszott, és 4-0-ra vezetett. 5-5-nél viszont Klisura egyenlített, de a 21 pontnál tartó Radosová ismét a Fatumot juttatta előnyhöz. 12-12-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, de jó sáncok után a BRSE szerzett pontokat. 16-16-nál ismét döntetlent mutatott az eredményjelző, nagyot harcolt a házigazda, és fordított is Vasileva ütésével! A hajrát a mieink kezdhették két pontos előnnyel, Radosová pedig 30. pontját is beütötte! Vaida pontja után jöhetett a szettlabda, melyet értékesítve nyerte a játszmát a Fatum Nyíregyháza, 2-2! A döntő szett 3-1-el indult, de a vendégek nem adták fel, 4-4-nél egyenlítettek. A térfélcserénél egy ponttal a Békéscsaba vezetett. 8-11-nél három pontra hízott az előnyük, de Vasileva szépített. Nagy csata folyt a pályán, és Drpa valamint Klisura fontos pillanatban támadott jól, így a vendégek végül megnyerték a több mint két órás drámai meccset.

Fatum Nyíregyháza – Swietelsky Békéscsaba 2-3 (-20, -11, 21, 20, -12)

Continental Aréna Jv: Jámbor, Bátkai-Katona

Nyíregyháza: Vasileva 22, Burazer 9, Bodovics 3, Pintér 7, Radosová 33, Tiemi 1Csere: Tóth F., Tóth D. (liberók), Vaida 4, Glavinic 2, Dékány, Francesco

vezetőedző: Németh Szabolcs

Békéscsaba: Drpa 29, Glemboczki 14, Klisura 18, Strunjak 11 , Najdic 1, Zólyomi 5Csere: Molcsányi (liberó), Kornienko, Karhu, Szatmári

vezetőedző: Tóth Gábor

Németh Szabolcs: – Nagy előnyt adtunk ellenfelünknek, akartak a lányok, de kritikus pillanatokban nem fókuszáltunk megfelelően. Rengeteg energiánkat emésztett fel, hogy visszakapaszkodjunk a mérkőzésbe, a döntő szett pedig nüanszokon múlt.

Tóth Gábor: – Úgy érzem, hogy ezt a meccset többször kellett megnyernünk, nemcsak a remek erőkből álló Nyíregyházát kellett legyőznünk, hanem saját magunkat is. Sikerült megőriznünk a fordulók óta tartó jó játékunkat, nagyon precízek voltunk védekezésben és támadásban is. Örülök, hogy a tabella élén állunk.

D.L.

Fotó: Dodó Ferenc, www.szon.hu