Szűrnek és ajánlanak is az állásbörzén
Szűrnek és ajánlanak is az állásbörzén

Nincs abban semmi meglepő, hogy a ma 9 órakor, a Continental Arénában kezdődő Kelet-Magyarország Állásbörzén ott lesznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházának munkatársai is…

Az oktatókórház munkatársai a szűrővizsgálatok mellett fiatalokat is csábítanának az ápolói pályára.

Nincs abban semmi meglepő, hogy a ma 9 órakor, a Continental Arénában kezdődő Kelet-Magyarország Állásbörzén ott lesznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházának munkatársai is, hiszen a jól képzett, kiváló szakemberekből álló „szűrőcsapatuk” minden alkalmat megragad, hogy az egészséges életmódra felhívják a figyelmet, a szűrővizsgálatokkal pedig időben észleljék a betegségre utaló jeleket.

– Elsődleges feladatunk természetesen a gyógyítás, de nagyon nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre, ezért döntöttünk úgy, hogy ott leszünk az állásbörzén, a vizsgálatokkal pedig az egészség megőrzésében, a gyorsabb gyógyulásban segíthetjük az embereket életkortól függetlenül – említette Jávor Pál. Az oktatókórház belgyógyászati szakmacsoportot vezető főápolója elmondta, az arénában vérnyomás-, vércukorszint-, testtömegindex- és haskörfogat-méréssel várják a látogatókat és persze a kiállítókat is, valamint egy dietetikus az egészséges táplálkozásról és életmódról ad tanácsot minden érdeklődőnek.

A tapasztalatok azt mutatják, érdemes ezt a pár percet rászánni a vizsgálatra, mert sok esetben sikerül így kiszűrni olyan fiatalokat és időseket egyaránt, akiknek további szakorvosi vizsgálatra és kezelésre van szükségük. Azt is örömmel látják, egyre többen élnek egészségtudatosabban.

– Nem titkolt cél, hogy a rendezvényen szeretnénk felhívni a hivatásunk szépségeire és a lehetőségekre is a figyelmet, így építve a jövő szakdolgozói nemzedéket – utalt egy másik szempontra Jávor Pál.
A jövő ápológenerációja

– A szakdolgozói hiány országos, sőt világméretű probléma, azonban a fiatalokat megszólítva, bízunk benne, lesznek olyanok, akik az állásbörzén kapnak kedvet az ápolói pályához. A megyei kórházak intézménycsoport arra is lehetőséget ad, hogy a munkatársai munka mellett szerezzék meg a szükséges szakképesítést.

– Akkreditált képzéseink vannak, tudunk akár úgy felvenni jelentkezőket, hogy itt az oktatókórházban sajátítják el a szakmai tananyagot, kapják meg a végzettséget igazoló bizonyítványt, s ezt követően szakképzett munkatársként foglalkoztathatjuk tovább őket. Ez az első lépcső ahhoz, hogy folyamatosan képezzék magukat – sorolta a főápoló, s hozzátette: most is vannak olyan dolgozóik, akik örültek a lehetőségnek és éltek a tanulás nyújtotta eséllyel.

Forrás:KM