Jó kezekbe kerültek a legjobbak
Jó kezekbe kerültek a legjobbak

A Nyíregyházán készülő és jövő héten a Continental Arénában játszó férfi röplabda-válogatott munkáját Veres Péter is segíti…

A Nyíregyházán készülő és jövő héten a Continental Arénában játszó férfi röplabda-válogatott munkáját Veres Péter is segíti.

Férfi vonalon több mint egy évtizede kikerült a honi röplabdaélet vérkeringéséből Nyíregyháza, amelynek 1998-ban bajnok, 2000-ban pedig bajnoki ezüstérmes csapata volt. Azokban az együttesekben még szóhoz jutott Veres Péter, aki a múlt hét óta ismét a bujtosi csarnokot, vagyis új nevén a Continental Arénát tekintheti második otthonának. Ott készül ugyanis a férfiválogatott, amelynek a korábbi klasszis nyitásfogadó-ütő a csapatmenedzsere.

– Az eltelt egy hónapban már hozzászoktam ehhez a szerepkörhöz, és a szövetségi kapitánnyal együtt bizakodó vagyok a csapat további szereplését illetően – mondta Veres Péter, utalva arra, hogy a válogatott a felkészülés mellett részt vett már egy svédországi és egy dunaújvárosi tornán, illetve a tallinni világbajnoki selejtezőn. – Elsősorban azért, mert a keretünk kiegészült a legjobb magyar játékosokkal, és nagyon jól dolgoznak a fiúk. A korkülönbség miatt keveseket ismertem a mostani csapatból, közülük amikor legutóbb a válogatottban játszottam, talán, ha hárman voltak tagjai a keretnek a maiak közül. Úgy érzem, felnéznek és hallgatnak rám a srácok, ez nagyon jól esik, és bízom benne, hogy ami tapasztalatot átadok nekik, azt kamatoztatni tudják a meccseken.

A női válogatott példáját követve immár a férfiakat is külföldi, argentin szövetségi kapitány irányítja. A több mint másfél évtizeden át légióskodó egykori klasszisnak van rálátása arra, hogy jó-e ez az irány.

– Mindenképpen kellett a külső impulzus a magyar röplabdának – helyeselt Veres Péter. – Visszagondolva a saját klubkarrieremre, ha más országbeli edző irányította a csapatot, akkor nagyobb volt a bizonyítási vágy a játékosokban. Ez tavaly érződött a lányoknál is, és bízom benne, hogy a férfiválogatottnál is meg lesz az eredménye.

Nemcsak edzőtáborozik, hanem a jövő hétvégén Európa-liga-selejtezőket is játszik a Continental Arénában a magyar csapat Ukrajna, Dánia és Izrael ellen. Előtte azonban ezek a válogatottak ezen a hétvégén Lembergben találkoznak – a két forduló alapján derül ki, hogy mely csapat vagy csapatok juthatnak tovább.

– Korábban nem nagyon ismertem a magyar röplabdát, egyedül a külföldön szereplő játékosok közül kommunikáltam néhánnyal, de megismerve a keretet, elmondhatom, hogy nagyon nagy potenciál van ebben a csapatban – mondta Juan Manuel Barrial, a férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Tudtuk, hogy mi vár ránk a világbajnoki selejtezőn, nagyon komoly riválisok ellen játszhattunk, ezért elsősorban az Európa-liga szereplésére koncentráltunk, ott szeretnénk jó eredményt elérni. Célunk a továbbjutás, a négy közé jutás kiharcolása a két torna alapján. Amikor egy hónapja elkezdtük a közös munkát, akkor nem voltunk ennyire optimisták, de látva a csapat munkáját és fejlődését, bízom magunkban. Ehhez az is kell, hogy a játékosok elhiggyék, tudnak nyerni és meg is tanuljanak nyerni.

A magyar válogatott csütörtökön indul Ukrajnába, ahonnan visszatérve kedden folytatja a közös munkát Nyíregyházán a pénteken kezdődő El-csoportmérkőzésekig.

Forrás:szon.hu