Dolgoznak a kutak a leendő belvárosi uszodánál
Dolgoznak a kutak a leendő belvárosi uszodánál

Már zajlik a városi uszoda építésének előkészítése a Continental Aréna szomszédságában. A szemek elől elzárt munkaterületen jelenleg talajvízszint-süllyesztést végeznek. Mintegy 200 darab kutat fúrtak le,  a szivattyúk pedig folyamatosan dolgoznak a területen…

Már zajlik a városi uszoda építésének előkészítése a Continental Aréna szomszédságában. A szemek elől elzárt munkaterületen jelenleg talajvízszint-süllyesztést végeznek. Mintegy 200 darab kutat fúrtak le,  a szivattyúk pedig folyamatosan dolgoznak a területen. A talajvizet a meglévő csapadékvíz-elvezető rendszerbe vezetik.

Újabb, a sportolási lehetőségekhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés indult Nyíregyházán, hiszen elkezdődött a városi uszoda építése a Continental Aréna szomszédságában. Mint korábbi híradásainkból ismert, az új létesítmény építésére az AQUA SE pályázott.

A beruházással kapcsolatosan még tavaly novemberben városi, közgyűlési döntés is született: Nyíregyháza támogatja a TAO-s fejlesztést, a beruházáshoz a területet, ingatlant a megyeszékhely adja. Amint megtörténik az uszodának a használatba vétele, a létesítmény önkormányzati tulajdonba kerül.

Süllyesztik a talajvíz szintjét

A Continental Aréna szomszédságában már elkezdődtek a munkálatok – ám egyelőre még nem a majdani medencéket megtöltő víz zubog a mélyből.

– Jelenleg vákumkutas talajvízszint-süllyesztést végzünk a munkaterületen. Körülbelül kétszáz darab kutat fúrtunk le 7 méter mélyen és 4 darab gépház segítségével emeljük ki a vizet a meglévő csapadékvíz elvezető rendszerbe. Körülbelül két hét múlva el tudjuk kezdeni a földmunkákat, illetve az alapozási munkákat, melyet a szerkezetépítési munkálatok fognak követni. – nyilatkozta szerkesztőségünknek a helyszínen Makai Dávid Lajos, a kivitelező KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. projektvezetője.

Átmeneti szűkítés a Hunyadin

A sportlétesítmény a Continental Aréna közvetlen szomszédságában épül – a városlakóknak feltűnhetett a Hunyadi utca szélén, hogy munkaterületet jelző eszközök jelentek meg, és „eltűnt” a korábban magányosan ott álldogáló épület is a volt parkoló mellől.

A mostani, „vizes” munkákkal párhuzamosan a közműkiváltások is folyamatban vannak. A munkálatokkal kapcsolatosan a Hunyadi utca egy szakaszát ideiglenesen két sávosra szűkítik.

Többfunkciós létesítmény lesz

Korábban már utaltunk rá, hogy a beruházás mintegy 2 és fél milliárd forintból valósul meg. Ennek 750 millió forint az önereje, ám a város ezt az összeget is megkapja: a magyar kormány támogatja a fejlesztést. Az uszoda 10 pályás nagymedencéje 220 centiméter mély és 50 méter hosszú lesz. Ez méretben akkora, mint a Júlia Fürdő nagymedencéjének a négyszerese. Tanmedence is lesz az épületben, ahol a tervek szerint hat öltöző és egy közel 300 fős lelátó is helyet kap majd. A létesítmény nettó alapterülete több mint 4300 négyzetméter, ebből 3500 négyzetméter lesz a földszinti terület. A fedett létesítmény a verseny- és szabadidősportok művelőinek is lehetőséget nyújt majd a gyakorlásra és az aktív pihenésre, de alkalmas lesz például nemzetközi vízilabdameccsek lebonyolítására is.

Forrás:nyiregyhaza.hu