Sikeres találkozásokat ígér a Kelet Állásbörze
Sikeres találkozásokat ígér a Kelet Állásbörze

Nagy érdeklődés övezi a régió legjelentősebb állásbörze-rendezvényét, amely hamarosan (9 órakor) megnyitja kapuját az érdeklődők előtt Nyíregyházán, a Continental Arénában. Frissült!

Nagy érdeklődés övezi a régió legjelentősebb állásbörze-rendezvényét, amely hamarosan (9 órakor) megnyitja kapuját az érdeklődők előtt Nyíregyházán, a Continental Arénában.

Közel hatvan kiállító, több mint 500 konkrét állásajánlattal várja a látogatókat lapunk nagyszabású állásmustráján. A foglalkoztatás és a munkaerőpiac jelenlegi helyzetét elősegítő ingyenes rendezvény remek lehetőséget biztosít arra, hogy a munkáltatók és az álláskeresők közvetlenül találkozzanak!

Hegesztő, forgácsoló, lakatos, karbantartó

A nyírbátori MSK standjánál Puskás-Czine Orsolya és Ling Norbert képviseli a céget is igyekszik segíteni az érdeklődőknek.

– Több munkakörbe keresünk embert, körülbelül 20 nyitott álláshelyre várjuk a jelentkezőket. Hegesztőre, forgácsolóra, lakatosra, karbantartóra is szükségünk van, de a különböző mérnöki pozíciókba is veszünk fel embereket. Minden dolgozónknak versenyképes fizetést tudunk biztosítani, sőt, aki hozzánk jelentkezik, annak külföldi munkavállalásra is lehetősége nyílik. Ez főként a PLC programozó és a szerviz technikus pozíciókat betöltőkre igaz. Ők alapvetően Nyírbátorban végzik a napi munkát, de bizonyos időközönként ki kell utazniuk a külföldi gyáregységeinkbe – fogalmazott lapunknak Puskás-Czine Orsolya, aki HR generalistaként dolgozik az MSK-nál.

– Bár a cégünk visszatérő vendége a Kelet-Magyarország állásbörzéjének, én magam először vagyok itt – mondta lapunk érdeklődésére Ling Norbert. Az alkatrészgyártási részleg vezetője hozzátette: még alig kezdődött el a rendezvény, már három érdeklődő járt is a standjuknál. – Tőlük önéletrajzot is kaptunk – emelte ki Ling Norbert.

Tanácsadó, menedzser

Az AEGON standjánál is nagy a sürgés-forgás. Az érdeklődőket Veres Sándor látta el hasznos információval. A cég megyei igazgatója lapunknak kiemelte: tanácsadókat, menedzsereket keresnek, akik számára biztosított a szakmai fejlődés és a karrierlehetőség. – Vezetői, tálent és egy úgynevezett holnap menedzsere programunk is van arra, hogy a nálunk dolgozók minél szélesebb körű szakmai képzést kapjanak. A Magyar Nemzeti Bank elvárásainak megfelelően elsősorban diplomával rendelkező embereket keresünk, de akinek nincs, az egy OKJ-s képzés elvégzése után azonnal munkába állhat nálunk. Az előrelépések, a kinevezések nem “uram-bátyám” elv alapján történik, hanem transzparens, azaz átlátható módon – közölte Veres Sándor megyei igazgató.

Baromfi, víziszárnyas

A víziszárnyas- és baromfifeldolgozással és kereskedelemmel foglalkozó Tranzit-Food is képviseltette magát a szerdai állásbörzén. Mint az lapunknak Molnár Mónika HR igazgató elmondta: nagy erőkkel keresnek fizikai munkásokat a vágóhidaikra és az állattartó telepeikre.

– Semmiféle előképzettséget nem várunk el a leendő dolgozóinktól, de még így is nehéz helyzetben vagyunk. Nemrégiben járt az üzemünkben közel száz közfoglalkoztatott, de csak az egy tizedük maradt nálunk dolgozni, pedig mindannyiuknak tudtunk volna munkát adni – közölte Molnár Mónika, majd hozzátette: a térségben a legjobb fizetést biztosítják a dolgozóiknak, de mégis nehezen találnak embert.

Szakmai fórum

Az állásbörzével párhuzamosan egy szakmai fórumot is szerveztek a Continental Aréna egyik különtermében. Dr. Karakó László kiemelte: egy külső tanácsadó céggel közösen dolgoznak azon, hogy a munkaadókat “közelebb vigyék” az álláskeresőkhöz. – Szeretnénk az elsődleges munkaerőpiacra bevonni az inaktívakat, a közfoglalkoztatottakat és azokat, akik jelenleg munkahelyet keresnek, ők az új programunk célcsoportjai – fogalmazott az OFA Nonprofit Kft. ügyvezetője. Dr. Karakó László szerint az általa vezetett szervezet nem állami szerv, viszont olyan javaslatokat igyekszik megfogalmazni a Pénzügyminisztérium és a kormányzat felé, melyek igazodnak a munkaerőpiaci elvárásokhoz. – Azon is dolgozunk, hogy a különböző cégek HR vezetőivel szorosabbra fűzzük a kapcsolatunkat, ezáltal világosabb képet kapunk arról, milyen területre, milyen szakmai kvalitású és képesítésű embereket keresnek az adott vállalkozások.

A gazdaság erősödése megyei szinten is tapasztalható

Toldik Pál előadásában a megye munkaerőpiaci helyzetére fókuszált. – A gazdaság erősödése megyei szinten is tapasztalható, hiszen a munkanélküliségi ráta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 8,5 százalék. Azt persze hozzá kell tenni, hogy egyes dunántúli megyékben ez a szám 4 százalék alatt van tehát teendőnk még van bőven – hangsúlyozta a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának főosztályvezető-helyettese, majd több számadattal is szolgált a hallgatóság számára. Eszerint megyénkben jelenleg 28 ezer regisztrált álláskereső van, közel 66 százalékuk szakképzetlen. – A járási osztályokon felmérjük a munkaadók igényeit, és ehhez mérten indítunk különféle képzéseket és oktatásokat. A kormányzat konkrét elvárása, hogy 2020-ig az egész országban csökkenjen a közmunkások száma és minél többen helyezkedjenek el az elsődleges munkaerőpiacon. Úgy vélem, ennek meg tudunk felelni, hiszen a közelmúltban 27 ezerről 24 ezerre csökkent a közfoglalkoztatottak száma megyénkben. Ebben jelentős szerepet játszottak, játszanak a különböző GINOP-os és a TOP-os projektek – említette a főosztályvezető-helyettes.

Ehhez kapcsolódva Puskás Ildikó, a nyíregyházi paktumiroda vezetője hozzátette: munkájuk a munkaerőpiaci szereplők közötti rendszeres párbeszéden alapul, céljuk a foglalkoztatás bővítése, a munkaadói igényeknek megfelelő képzések megszervezése, kétszáz embert már sikerült is álláshoz segíteniük.

– A projekt célcsoportjába az inaktívak, a közfoglalkoztatottak, illetve a hátrányos helyzetű álláskereső személyek tartoznak. Hátrányos helyzetűnek minősülnek az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti fiatalok vagy a 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, az 50 év felettiek, a GYED-ről, GYES-ről, ápolási díjról visszatérők vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, a megváltozott munkaképességű személyek és a roma nemzetiséghez tartozó személyek – sorolta Puskás Ildikó.

– Világszerte, Európában, így hazánkban is kiemelten fontos téma a munkaerőpiac helyzete. Hol így, hol úgy próbálnak megoldást találni a problémákra, mi itt, Magyarországon egy sajátos utat kívánunk követni: a munkanélküliséget és a munkaerőhiányt valamilyen szinten ötvözzük – mondta el a rendezvény megnyitóján dr. Karakó László, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

– Olyan megrendelést kaptunk Varga Mihály pénzügyminiszter és a Miniszterelnökség részéről, hogy nyílt közbeszerzési pályázattal válasszunk ki egy külső szakértőt, aki abban segít, hogy a munkaadó a lehető leggyorsabban rátaláljon a kívánt munkaerőre. Azért bízott meg minket a kormány egy ilyen nehéz feladattal, mert gyors reagálású társaságként egy külső szakmai intézménnyel karöltve el tudjuk érni, hogy 18 hónap alatt legalább 50 ezer ember kerüljön be az elsődleges munkaerőpiacra. Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki a nemzetközi céggel, amelyik megnyerte a közbeszerzést, ahogy a kormányhivatalokkal is. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye vesz részt elsőként a projektben; helyben a kisvárdai járásra esett a választás, ahol megtalálhatók azok a szempontok, eredmények és struktúrák, amelyek modellezhetők majd egy program megvalósítására, illetve egy programterv elfogadására. Kiemelt figyelemmel kísérjük a munkaadókat, járási, megyei vállalati kapcsolattartók segítségével még szorosabb együttműködést alakítunk ki velük, hogy a lehető leghamarabb ki tudjuk ajánlani a foglalkoztatásban résztvevőket. Gőzerővel folyik a munka, november 16-ára elkészül az elsődleges jelentés, s ennek tükrében dönt a kormány arról, hogyan lehet a működő elveket bevezetni regionális, majd akár országos szinten – részletezte az előttük álló feladatokat dr. Karakó László.

Új szemléletmód, szorosabb együttműködés

– A kormányhivatal számára rendkívül fontos a foglalkoztatás ügye. A kormány 2010-ben kinyilvánította azt a szándékát, hogy tíz év alatt szeretne egymillió új munkahelyet teremteni Magyarországon és eljutni a teljes foglalkoztatásig. Akkor sokan megmosolyogták ezeket az elképzeléseket, azonban, ha most megnézzük, hogy az elmúlt esztendőkben mennyire sikerült ez a számot megközelíteni, úgy gondoljuk, reális volt az akkor kitűzött cél. Csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyolcvanezerrel többen dolgoznak, mint nyolc évvel ezelőtt – árulta el Román István megyei kormánymegbízott, s hozzátette: az új helyzet rengeteg kihívást hordoz magában, hiszen míg korábban csak a munkanélküliség, manapság már a munkaerőhiány problémájával is meg kell küzdeniük. Ezt a Kelet Állásbörzén megjelent cégek is nagyon jól tudják és jelenlétükkel is mutatják, hogy szükségük van a jó szakemberekre.

– A munkaerő-piaci helyzet tőlünk is újfajta ügyintézést, szemléletmódot követel, átalakítva a korábbiakban megszokottakkal. Nekünk is sokkal szorosabb kapcsolatot kell ápolnunk a megyei vállalatokkal, hogy hatékonyabban kössük össze a munkaadókat és a munkavállalókat. Az elkövetkező időszakban leginkább ennek az elvárásnak kell megfelelnünk.

Seszták Oszkár köszöntőjében kitért arra, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program része egy jól megfogalmazott, konkrét munkaügyi paktum, melynek révén a megyei közgyűlésnek konzorciumi vezető partnerként van rálátása a munkaerőpiacra.

– Az újonnan betelepült cégek szempontjából a munkaerőhiány komoly probléma Szabolcs-Szatmár-Beregben. A gazdasági növekedésnek gátja is lehet, ha nem tudunk megfelelően reagálni azokra a kihívásokra, amelyek akár a szakképzés, akár az átképzés, felnőttképzés területén jelentkeznek a megyében. A közfoglalkoztatási programok átvezetése az elsődleges munkaerőpiacra nagyrészt a településvezetőknél, a polgármesteri és járási hivatalok munkaügyi osztályain dől el, ebben szorosan együttműködünk mi is a kormányhivatallal. Közös a felelősségünk – mutatott rá a megyei közgyűlés elnöke.

Gazdasági kölcsönhatás

– A munkanélküliek számának csökkentése mellett legalább olyan fontos, hogy nőjön az aktivitási ráta. Nyíregyházán 2010-ben a munkaképes korúak 42 százaléka dolgozott, jelenleg ez hatvan százalékra tehető, míg az országos átlag hetven százalék. A városban jelentősen, 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya – ismertette a friss adatokat Jászai Menyhért alpolgármester. Hozzátette: Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg gazdasági kölcsönhatása a munkaerőpiacon is jelentkezik, hiszen a megyeszékhelyen vannak jelentős foglalkoztatók és nyíregyháziak is dolgoznak vidéki cégeknél.

– Beruházásainknak köszönhetően rengeteg új munkahely létesült, intézményeinkben, cégeinkben mi magunk is jelentős munkaerő-fejlesztéseket végeztünk az elmúlt években, aktív részesei vagyunk a foglalkoztatási paktumnak, a jövőben pedig az átképzésekre és a felnőttképzésekre szeretnénk fókuszálni.

– Szerkesztőségünk és az Inform Média Lapkiadó Kft. számára kiemelt feladat, hogy tájékoztasson, szolgáltasson és szórakoztasson. Az állásbörze megrendezése is a szolgáltatások közé tartozik, fontosnak tartjuk ugyanis, hogy olvasóink, előfizetőink a mindennapi életet könnyebbnek érezzék, ebben szeretnénk nekik segítséget nyújtani. Egyedül azonban nem lettünk volna képesek ezt a nagyszabású kiállítást megrendezni, ehhez kellettek olyan cégek, vállalkozások, melyek felkarolták az ügyünket. Köszönjük nekik az együttműködést!

– Gyakran előfordul, hogy ismerőseinkkel találkozva azok lelkesen áradoznak a munkahelyükről. Ilyenkor magunkban azt gondoljuk, hogy jó időben voltak jó helyen. Bízom abban, hogy akik részt vettek a Kelet állásbörzéjén, hazatérve és néhány nap múlva ugyanígy éreznek majd, és legközelebb már valamelyik kiállító cég képviseletében találkozunk velük – zárta a hivatalos megnyitót M. Magyar László, lapunk főszerkesztő-helyettese.

Forrás:szon.hu